Hvordan kan du feire Kvenfolkets Dag

Kvenenes nasjonaldag, Kvenfolkets Dag, feires den 16. mars over hele landet. På grunn av dagens situasjon blir feringa for det meste digitalt i år, men det finnes mange måter å feire dagen hjemmefra. Kvääninuoret har samlet noen måter hvordan du kan feire dagen uten at du må dra ut av huset.

Først og fremst, skaff deg et kvensk flagg

Kvenene har sitt eget flagg, kvenflagget eller kvääniflaku. Det ble vedtatt på NKF-RK sitt landsstyremøte i 2017 og er designet av Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi. Flagget har mørkeblå bakgrunn og med motiv av auringonkukka (solblomst) som er funnet på en rekke gjenstander i det tradisjonelle kvenske området.  

Om du skal feire Kvenfolkets Dag, er det lurt å skaffe deg kvenflagget. Flagget finnes i mange forskjellige størrelser så du har mulighet til å velge om du har lyst til å vifte med et kvensk pinneflagg eller flagge fra balkongen. Her kan du kjøpet sitt eget kvenflagg:

  • Kvenstua i Alta som styres av Alta kvenforening – Alattion kvääniseura. De har flagget i alle størrelser. Alle bestillinger sendet til grete.alise@gmail.com. Om du bestiller flagget før 5. mars, rekker du får det før kvenenes store dag.
  • Halti kvenkultursenter IKS – Haltiin kväänisentteri selger kvenflaggene på butikken deres. De har flagget i fire størrelser. Du finner butikken her: Kauppa/Butikk

Det er også mulig å få kvenflagget gratis. Kvääninuoret holder akkurat nå konkurranse på sine sosiale medier og skal dele ut fem kvenske flagg på ankommende fredag 26. februar kl. 15.00! For å delta i trekningen trenger du bare å svare på følgende spørsmål: Hva er kvensk for deg?

Pynt deg med kvenske farger

Det er nok for seint å starte å sy sin egen kvendrakt, men det finnes heldigvis også andre ting man kan ha på seg den 16. mars. Halti kvenkultursenter og Kvensk institutt selger blant annet kvenflagg buttons og pins som kan være en fin del av festdrakten.

Marskuu (mars) kan fortsatt være en kald måned så kanskje er det også lurt å ha på seg varme votter? Kvääninuoret holdt en samstrikk av kväänivantthuut (kvenvotter) på Facebook i desember 2020, og oppskriften til vottene ligger nå på nett. Det finnes også en opplæring video på Youtube for deg som er nybegynnere i strikking, men har likevel lyst til å strikke deg egne kvenvotter.

Videon ligger her: https://www.youtube.com/watch?v=02u0FpYqkJ8

Hva er feiring uten musikk?

«Hyvän illan» er ofte blitt kalt «kvenenes nasjonalsang» så det kan være fint å høre det eller til og med synge det som allsang med venner og familie. Du finner låten her med tekst: Hyvän illan

Til barn finnes det også kvensk musikk på Spotify. Elävät ja elläimet  (Ville dyr og husdyr) var prosjekt som hadde som formål å gjøre barn kjent med kvensk språk gjennom musikk. Alle sangene handler om natur og dyr.

Dekk bordet med tradisjonell kvensk mat

Kvenkaker, kaffeost og rognboller. Disse er noen av de typiske matoppskriftene som har tradisjonelt blitt laget i kvenske bosettingsområder. Kanskje kan du prøve noen av disse oppskriftene på Kvenfolkets Dag? Alle disse finnes i heftet Kainun reseptii – Kvenske matoppskrifter (2011), som er utgitt av Kainun Insitutti – Kvensk institutt.

Du finner heftet her: Kainun reseptii – Kvenske matoppskrifter PDF

Eller du kan kjøpe heftet til seg selv her: Kainun reseptii – Kvenske matoppskrifter

Spill, filmer og aktiviteter til barn

Visste du at Disney har lagd en film av en kven? Kvenen heter Leonhard Seppalä og han er en av hovedkarakterene i filmen Togo. Filmer handler om det historiske Serumløpet til Nome og følger Seppäläs lederhund Togo som ledet Seppälä for å levere medisin mot sykdommen 100 mil gjennom Alaskas på fem døgn for å stoppe epidemien. Du finner filmen på Disney+

I fjor kom det også ut et nytt brettspill «New Amigos» som kan være en gøy felles aktivitet. Spillet trekker brukere i alle aldre over 7 år for å lære kvensk fra nybegynnernivå til nivå B1. Du kan kjøpe spillet blant annet på Kvensk institutt. Det finnes også en gratis mobilapp versjon av spillet, og du kan laste det ned på Play Store (Android) eller Apple Shop (IOS).

På kvensk.no finnes det mange aktiviteter til barn som kan være en fin del av feiringen. Ofte kvenske språksentere deler også gratis aktiviteter på deres Facebook-sider så det er lurt å se hva

Delta på en digital feiring av Kvenfolkets Dag  

Moderorganisasjonen til Kvääninuoret, Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, skal feire kvenenes nasjonaldag digital den 16. mars kl. 18.00-19.00. Feiringen skjer på Facebook. Mer informasjon om feiringen kommer senere.