Søk stipend

Heidis Minnestipend

Til heder for Kvendronningen selv, har Heidi Nilima Monsens familie startet et minnefond som for første gang skal dele ut et prosjektstipend. 

I samarbeid med Kvääninuoret – Kvenungdommen skal fondet dele ut et stipend på hele 10 000 kroner. Stipendet skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre kvensk kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet.

Har du et prosjekt du ønsker å få realisert? Da kan du søke om Heidis minnestipend. Her er ingen prosjekter for små eller for store. Det er heller ingen begrensninger på hvem som kan motta stipendet. 

Hvordan søke?

Det er superenkelt! Alt du trenger å gjøre er å gå inn på https://heidi.nilima.no/stipend, og fylle ut søknadsskjemaet. 

Husk å legge ved en kort presentasjon av prosjektet og hvordan det skal realiseres i søknadsteksten. 

Har du ikke noe prosjekt på gang selv, men kjenner noen som kunne trengt en liten dytt? Da kan du tipse de om denne muligheten.

Fristen for å søke stipendet er 15. april 2022.

Stipendet vil bli utdelt 31. mai. 

Hvem var Heidi?

Heidi var den selverklærte kvendronningen. Hun var glad i alt med sterke farger, noe alle som har vært på besøk i hennes knall-rosa stue vet veldig godt.

Heidi Nilima Monsen ble spesielt kjent for sin innsats i det kvenske miljøet. Både som journalist og redaktør i den kvenske avisa Ruijan Kaiku viste hun en uendelig stå-på-vilje når det var noe hun gjerne ville se endret. Hun hadde en egen måte å klistre seg på som en klegg til saker hun mente var viktige for å fremme det kvenske. Hun tilbød seg til og med å være stand-in for Erna Solberg over en kopp kaffe. «Da skulle det blitt fart på tingene» sa hun.

Gjennom sin jobb i Ruijan Radio, enda et av hennes prosjekter, intervjuet hun alle kvenske kulturskikkelser hun kunne få tak i. Gravde gjerne i deres historie for å «kvenifisere» dem også. Musikere fra KEiiNO til Thea Thomassen og andre kvenske fenomen som The Kveeni Girl Gang. Hun ga dem alle en plattform og til å fortelle om seg selv der stemmen deres nådde ut til mange.

Hele Ruijan radio-sendingen etter at Heidi gikk bort var dedikert til henne som «Den kuleste kvenen i Kvenvik».

På fritiden var Heidi en ivrig naturfotograf, og fikk blant annet satt opp egne utstillinger med bildene sine. Kanskje en idé til et mulig prosjekt pengene kan gå til?

Jury

I forbindelse med stipendet er det satt sammen en jury som skal avgjøre hvem som vil motta pengegaven. Den består av fire medlemmer:

– Birte Mari Vetaas, svigersøster, initiativtaker og adoptiv/æreskven
– Terje Nilima Monsen, Heidi sin bror, og faste klippe igjennom kreftsykdommen
– Kristine Jonas, tidligere kollega og ungdomsmedarbeider i Kvenungdommen
– Hilja Lisa Huru, tidligere leder for Norske Kveners forbund og god venninne av Heidi

Medlemsskap

Er du ung kven under 35 år, eller ønsker å støtte arbeidet vårt? Bli medlem av oss! Alle nye medlemmer får en flott medlemspakke og får delta gratis på organisasjonens forskjellige aktiviteter.

Styret

Styret av Kvääninuoret leder ungdomsorganisasjon or arrangerer forskjellige aktiviteter for medlemmer. Et nytt styret blir valgt hvert år på årsmøtet. 

Samlinger og leirer 

Når man blir medlem av Kvääninuoret, har man mulighet til å delta på alle ungdomsorganisasjonens samlinger og leirer gratis. Forskjellige arrangemente blir holdt om rundt hele landet.

Prosjekter 

Ungdomsorganisasjonen er og har vær på mange forskjellige projekter. 2020-2022 arrangeres det et nytt internasjonal prosjekt mellom tre nordiske land. 

Medlemsskap

Er du ung kven under 35 år, eller ønsker å støtte arbeidet vårt? Bli medlem av oss! 

Styret

Styret av Kvääninuoret leder ungdomsorganisasjonen og arrangerer forskjellige aktiviteter og aktiviteter for medlemmer.  Et nytt styret blir valgt hvert år. 

Prosjekter

Kvääninuoret er og har vært med på forskjellige prosjekter. Mellom 2020-2022 arrangeres det et internasjonal prosjekt mellom tre nordiske land. 

Samlinger og leirer

Når man blir medlem av Kvääninuoret, har man mulighet til å delta på alle ungdomsorganisasjonens samlinger og leirer gratis. Forskjellige arrangemente blir holdt om rundt hele landet.