Hedersprisen 2022 tildeles Helga Vara

Helga Vara på åpningen av Ruija Kvenmuseum i Vadsø 29. august 2021. (Foto: Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum)

Kvääninuoret – Kvenungdommen har i år gleden av å dele ut Kvenungdommens hederspris 2022 til Helga Vara for sitt engasjement knyttet til kvensk husflid.

Kvääninuoret – Kvenungdommen deler for andre gang ut Kvenungdommens hederspris. Prisen gis til noen som gjennom sitt engasjement har betydning for kvensk ungdom. I fjor gikk prisen til Elisabeth Stubberud som har vært en viktig bidragsyter gjennom sitt arbeid for identitet og mangfold. Stubberud står også bak designet av det kvenske Prideflagget. Mottakeren av hedersprisen mottar en gravert kniv fra Kvääninuoret. I følge kvensk skikk kan man ikke få en kniv i gave. Vår tanke er at den som får prisen allerede har betalt for den i form av at vedkommende har gjort noe for kvensk ungdom.

De siste årene har Vara gjort seg bemerket for sin tilnærming til kvensk husflid – käsityö. Hun har over lengre tid opparbeidet seg en bred kunnskap for tradisjonell husflid i sitt engasjement i vikingmiljøene, og rekonstruksjon av klesdrakter. Denne kunnskapen og interessen har hun, til glede for mange, tatt med seg inn i det kvenske miljøet. Gjennom facebookgruppa «Kvensk husflid/käsityö» med over 1400 medlemmer (pr mars 2022) deler Helga bilder av produksjon, ideer og inspirasjonsmateriale. Hun har ved flere anledninger delt sin kunnskap gjennom kurs og samtaler, senest ved Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum i mars hvor hun avholdt kurs i grindvev for full kursliste. Vara har tilgjengeliggjort sitt håndverk gjennom Vadsøs museumsbutikk, og tar også i mot oppdrag på forespørsel, noe som har ført til flere fornøyde mottakere av kvenske kulturmarkører.

Med sin entusiasme deler Vara gledelig inspirasjon og kunnskap med interesserte, her med bærekraft, kreativitet og nyskapning i fokus, og med tradisjon og historiske kilder som bakteppe. Dette er en strategi vi i Kvenungdommen – Kvääninuoret vil trekke ekstra frem i begrunnelsen for hedersprisen.

Kvääninuoret – Kvenungdommen mener Helga Vara bidrar positivt inn i dialogen rundt käsityö. Kvensk ungdom har, som andre kvener, et behov for å uttrykke sin kvenske identitet gjennom klær og tilbehør. Gjennom Varas virke blir det lagt vekt på potensialet i hva käsityö kan være, i stedet for hva som mangler. Dette er en tankemåte som kvensk ungdom blir inspirert av til å selv produsere hva vi trenger: kvenske kulturmarkører. Slik baner Vara vei for andre kreative kvener som ønsker å jobbe med husflid. Vi er stolte av å kunne overrekke Kvenungdommens andre hederspris til Helga Vara, og gleder oss til å følge hennes virke videre!

Prisen overrekkes av

Åsne Kummeneje Mellem
Leder

Evelyn Førstemann Nilsen
Nestleder

Kaisa Sundelin Nicolaysen
Styremedlem