Heidistipendet går til ungt kunstprosjekt

Stipendet på 10.000 kr som deles ut til heder for Heidi Nilima Monsen vil gå til å støtte prosjektet Vastavirthaan (Motstrøms) i regi av de kvenske kunstnerne Elisabeth Seppola Simonsen, M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi.

Til heder for «Kvendronningen» selv, Heidi Nilima Monsen (9.2.1978 – 31.5.2021), skal det for første gang deles ut et stipend på 10 000 kroner. Stipendet skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre den kvenske kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet.

Stipendets aller første mottakere blir i år gruppen «Jokiroikka», som består av kunstnerne Elisabeth Seppola Simonsen, M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi. De ønsker å bruke stipendet til å sette opp utstillingen Vastavirthaan – Motstrøms. Utstillingen vil bestå av en skulptur som kombinerer både moderne, historiske og kulturelle elementer, særlig inspirert av den kvenske elvebåten.


– Skulpturen har som formål å symbolisere kvenenes motstandsdyktighet og viljestyrke, i kombinasjon med våre kulturelle egenheter. Vi staker mot strømmen, slik vi alltid har gjort.

Jokiroikka

I juryens begrunnelse legges det særlig vekt på tyngden prosjektet bærer i sin bruk av symbolikk, samtidig som prosjektet skaper et frisk pust av moderne elementer. Prosjektet er moderne og ambisiøst, samtidig som det har grunnlag i en bunnsolid ide. Ikke bare vil det nå ut til mange kvener, men det vil nå ut til mange som i utgangspunktet ikke ville oppsøkt kvensk kultur på egenhånd. Prosjektet åpner også for deltagelse fra kvensk ungdom selv, ved at man kan lære å veve, og sende inn produkter som kan bli en del av den totale utstillingen. Rekkevidden prosjektet vil ha legges særlig til vekt i juryens begrunnelse som en moderne og effektiv tankegang som bør adapteres i flere kvenske kulturprosjekter.

Utstillingen vil stå på Deichman Bjørvika i Oslo i hele to måneder i begynnelsen av 2023.

Hvem var Heidi?

Heidi var den selverklærte kvendronningen. Hun var glad i alt med sterke farger, noe alle som har vært på besøk i hennes knall-rosa stue vet veldig godt.

Heidi Nilima Monsen ble spesielt kjent for sin innsats i det kvenske miljøet. Både som journalist og redaktør i den kvenske avisa Ruijan Kaiku viste hun en uendelig stå-på-vilje når det var noe hun gjerne ville se endret. Hun hadde en egen måte å klistre seg på som en klegg til saker hun mente var viktige for å fremme det kvenske. Hun tilbød seg til og med å være stand-in for Erna Solberg over en kopp kaffe. «Da skulle det blitt fart på tingene» sa hun.

Gjennom sin jobb i Ruijan Radio, enda et av hennes prosjekter, intervjuet hun alle kvenske kulturskikkelser hun kunne få tak i. Gravde gjerne i deres historie for å «kvenifisere» dem også. Musikere fra KEiiNO til Thea Thomassen og andre kvenske fenomen som The Kveeni Girl Gang. Hun ga dem alle en plattform og til å fortelle om seg selv der stemmen deres nådde ut til mange.

Heidi Nilima Monsen var alltid en sterk og viktig figur i det kvenske miljøet. Nå lever hun videre gjennom Heidis Minnestipend.

Stipendets jury:

  • Birte Mari Vetaas, svigersøster
  • Terje Nilima Monsen, Heidis bror
  • Kristine Jonas, ungdomsmedarbeider i Kvenungdommen
  • Hilja Lisa Huru, tidligere leder for Norske Kveners forbund

Les mer om Heidis Minnestipend her.