Få 10 000 kr til kvenprosjekt

Til heder for Kvendronningen selv, har Heidi Nilima Monsens familie startet et minnefond som for første gang skal dele ut et prosjektstipend. 

I samarbeid med Kvääninuoret – Kvenungdommen skal fondet dele ut et stipend på hele 10 000 kroner. Stipendet skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre kvensk kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet

Har du et prosjekt du ønsker å få realisert? Da kan du søke om Heidis minnestipend. Her er ingen prosjekter for små eller for store. Det er heller ingen begrensninger på hvem som kan motta stipendet. 

Hvordan søke?

Det er superenkelt! Alt du trenger å gjøre er å gå inn på https://heidi.nilima.no/stipend, og fylle ut søknadsskjemaet. Husk å legge ved en kort presentasjon av prosjektet og hvordan det skal realiseres i søknadsteksten. 

Har du ikke noe prosjekt på gang selv, men kjenner noen som kunne trengt en liten dytt? Da kan du tipse de om denne muligheten.

Fristen for å søke stipendet er 15. april 2022. Stipendet vil bli utdelt 31. mai. 

Hvem var Heidi?

Heidi var den selverklærte kvendronningen. Hun var glad i alt med sterke farger, noe alle som har vært på besøk i hennes knall-rosa stue vet veldig godt.

Heidi Nilima Monsen ble spesielt kjent for sin innsats i det kvenske miljøet. Både som journalist og redaktør i den kvenske avisa Ruijan Kaiku viste hun en uendelig stå-på-vilje når det var noe hun gjerne ville se endret. Hun hadde en egen måte å klistre seg på som en klegg til saker hun mente var viktige for å fremme det kvenske. Hun tilbød seg til og med å være stand-in for Erna Solberg over en kopp kaffe. «Da skulle det blitt fart på tingene» sa hun.

På fritiden var Heidi en ivrig naturfotograf, og fikk blant annet satt opp egne utstillinger med bildene sine. Kanskje en idé til et mulig prosjekt pengene kan gå til?

Gjennom sin jobb i Ruijan Radio, enda et av hennes prosjekter, intervjuet hun alle kvenske kulturskikkelser hun kunne få tak i. Gravde gjerne i deres historie for å «kvenifisere» dem også. Musikere fra KEiiNO til Thea Thomassen og andre kvenske fenomen som The Kveeni Girl Gang. Hun ga dem alle en plattform og til å fortelle om seg selv der stemmen deres nådde ut til mange.

Hele Ruijan radio-sendingen etter at Heidi gikk bort var dedikert til henne som «Den kuleste kvenen i Kvenvik».

Jury

I forbindelse med stipendet er det satt sammen en jury som skal avgjøre hvem som vil motta pengegaven. Den består av fire medlemmer:

– Birte Mari Vetaas, svigersøster, initiativtaker og adoptiv/æreskven
– Terje Nilima Monsen, Heidi sin bror, og faste klippe igjennom kreftsykdommen
– Kristine Jonas, tidligere kollega og ungdomsmedarbeider i Kvenungdommen
– Hilja Lisa Huru, tidligere leder for Norske Kveners forbund og god venninne av Heidi