Den første hedersprisen ble delt ut til Elisabeth Stubberud

I 2020 besluttet Kvääninuoret – Kvenungdommen å starte å dele ut en hederspris til noen som har gjort en spesielt viktig innsats for unge kvener. På årsmøtet, som ble arrangert 16. januar via Zoom, endte opp Elisabeth Stubberud med å vinne den aller første hedersprisen ved å vise tydelig til unge kvener at man kan identifisere seg med flere enn en minoritetsgruppe. Stubberud er kven, same og skeiv.

En positiv overraskelse

– Det er veldig artig å få en sånn pris, og jeg må si at det var helt uventa. Jeg så ikke dette komme i det hele tatt, sa Stubberud på artikkelen til Ruijan Kaiku som ble publisert 20. januar 2021. Selv om prisen var uventet, var det også en positiv overraskelse. Det er jo alltid spesielt å få andres blikk og anerkjennelse på det man har gjort, fortsetter Stubberud.

Stubberud var ikke med på årsmøtet, men diploma blir sendt henne etter møtet. Du finner diplomet her.

Tydelig på sin identitet som både kvensk, samisk og skeiv

Vinneren til hedersprisen Elisabeth Stubberud

Stubberud sitter i skoleutvalget for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto og i styret i Norske kvener Midt-Norge – Ruijan kväänit Keski-Norja. Hun var også en viktig bidragsyter da Trondheim Pride for første gang hadde kvenske tema på programmet høsten 2020. Under Pride deltok hun i en panelsamtale om alliansebygging mellom minoriteter, og her hilste hun publikum både på samisk og kvensk.

Akkurat dette viste styret til Kvääninuoret at Stubberud har gjort en stor og viktig innsats for unge kvener: hun er tydelig på sin identitet som både kvensk, samisk og skeiv, og viser ungdommer som tilhører til flere minoriteter at man ikke trenger å velge bort eller tone ned deler av identiteten sin hverken i møte med storsamfunnet eller med andre minoritetsgrupper.

Designet det kvenske pride-flagget

I 2020 designet Stubberud i tillegg det kvenske pride-flagget. Visuelle markører er spesielt viktig for oss kvener, blant annet fordi vi har mistet mange kulturelle uttrykk som en følge av fornorskningspolitikken, står det på diploma. Spesielt fint er at Stubberud brukte solblomsten, eller kvenrosa, på pride-flagget, og viste at man kan bruke de kvenske markørene på en måte som er relevant også for unge kvener.

Flagget har blitt mye brukt av Kvääninuoret, og styret kommer til å fortsette å bruke det for å feire mangfold og markere vår kvenske tilhørighet.

Nå får hun noe tilbake

Fordi Stubberud har gitt så mye til det kvenske miljøet og spesielt til unge kvener, vil Kvääninuoret takke henne med et rykende ferskt eksemplar av de nye kvenknivene til Terä UB.

Terä UB er en nyoppstartet ungdomsbedrift fra Nord-Troms videregående skole. Bak bedriften står det fem jenter som vant Gründeridol for Nord-Troms med deres idé om å lage et kvensk knivprodukt. Ideen kom fra et ønske om å øke bevisstheten rundt kvensk kultur og språk og det vil gruppen gjøre ved å lage kniver og slirer med kvenske motiver.

Produksjonen av knivene er startet, og akkurat nå jobber jentene med slirene. Ungdomsbedriften har ikke kommet ut av publiseringsdatoen, men den regner med at de første produktene blir ferdig i løpet av februar 2021. Stubberud, vinneren av hedersprisen, skal også få sitt eksemplar da.