Kvenungdommens hederspris 2023 går til Astrid Serine Hoel


Kvääninuoret – Kvenungdommen har i år gleden av å dele ut Kvenungdommens hederspris 2023 til Astrid Serine Hoel for sitt engasjement knyttet til formidling av kvensk kultur gjennom teater og dans.

Kvääninuoret – Kvenungdommen deler for tredje gang ut Kvenungdommens hederspris. Prisen gis til noen som gjennom sitt engasjement har betydning for kvensk ungdom. Hedersprisen drøftes og vedtas av styret, og blir delt ut ved Kvenungdommens årsmøte. I fjor gikk prisen til Helga Vara for sitt arbeid og inspirerende engasjement for kvensk husflid. I 2021 gikk prisen til Elisabeth Stubberud som har vært en viktig bidragsyter gjennom sitt arbeid for identitet og mangfold. Hun står også bak designet av det kvenske Prideflagget.

Vinneren av hedersprisen mottar en gravert kniv fra Kvenungdommen. I følge kvensk skikk kan man ikke få en kniv i gave, du må kjøpe den. Vår tanke er at den som mottar prisen allerede har betalt for kniven, i form av at vedkommende har gitt inspirasjon og engasjement til det kvenske miljøet, og spesielt til kvensk ungdom.

Prisen ble offisielt delt ut på Kvenungdommens digitale årsmøte 5. mars 2023.


Kvenungdommens begrunnelse

Siden 2019 har Hoel jobbet aktivt med å formidle det kvenske gjennom sitt kunstnerskap, og vi ble først kjent med henne gjennom forestillingen Merenneidon helmet – Havfruas perler. Med denne forestillingen ble det gjennomført nærmest 40 forestillinger i Troms og Finnmark og Oslo sammen med duoen Beddari-Nilsen. Dette er bare det første av flere kulturelle formidlingsprosjekter Hoel har vært med på: Føtter med røtter ved Norsk Folkemuseum og Den kulturelle skolesekken, samt forestillingen Nordens krokodille må også nevnes. Kvenungdommen hadde også mulighet til å formidle kvensk dans til våre venner i Karelen i sommer gjennom hennes gjennomførte introduksjonsvideoer om kvensk dans produsert av Ruija Kvenmuseum.

Videre har Hoel vært en av fire skuespillere i Kventeaterets første forestilling, Det usynlige folket, som gjorde suksess over all forventning. Gjennom teateret har Hoel jobbet iherdig med formidling av språk, dans og kultur, og er i dag ansatt ved teateret. Hun er også rykende aktuell med sin produksjon Karhutanssi, bjørnedans som vil ha urpremiere hos Festspillene i Nord-Norge denne sommeren. Her har vi allerede bitt oss merke i hennes pågående markedsføring og formidling i sosiale medier, hvor det kvenske språket har høy prioritet. Kvääninuoret – Kvenungdommen ser med beundring på alt Astrid får til gjennom sitt virke, og måten hun oppfyller sine mål og ambisjoner. Alle ledd i hennes produksjon er gjennomførte og nyskapende, og bidrar til å opplyse, inspirere og engasjere ungdom til å lete i den kvenske kulturen etter hva som interesserer dem. Det er også verdt å bemerke seg hvor mye Astrid har fått til også utenfor de kvenske kjerneområdene: Gjennom ulike produksjoner har hun bidratt til å øke bevisstheten om det kvenske på en kreativ, innovativ og engasjerende måte for barn og unge også i Oslo-regionen. Alt dette er et tydelig tegn på at ikke bare vi ser opp til Astrid: Dette gjør også andre bidragsytere, samarbeidspartnere, publikum, institusjoner og støtteordninger. Hvem vet: Kanskje har hun formidlet kvensk kultur til Norges fremtidige statsminister eller leder i Kvenungdommen?

Vi er stolte av å kunne overrekke Kvenungdommens tredje hederspris til Astrid Serine Hoel, og vi gleder oss til å følge hennes virke og engasjement videre!


Åsne Kummeneje Mellem
Johtaaja – Leder

Kristine Jonas
Toinen johtaaja – nestleder

Kaisa Nicolaysen Sundelin
Toinen johtaaja – nestleder

Sofie Kampen
Styyrejäsen – Styremedlem

Vebjørn Vinjar Karvonen
Styyrejäsen – Styremedlem