Et lærerikt år som styremedlem

Kvääninuoret holder digitalt årsmøte påkommende lørdag 16. januar kl. 14.00 via Zoom. På møtet skal styret oppsummere året og planer for det nye. I tillegg setter årsmøtet sammen et nytt styre som skal representere og arbeide for kvenske ungdommer. 

Det er fint å være med i styret 

Evelyn Førstemann Nilsen har sittet i styret som styremedlem i perioden 2020-2021. Tidligere har hun vært varamedlem. Hun er opprinnelig fra Nesseby, men bor og studerer i dag i Oslo. 

Hvorfor ville du bli medlem i styret til Kvääninuoret? 

– Jeg visste egentlig ikke om jeg ønsket å være med i styret da jeg dukket opp på årsmøtet i fjor, men det virket artig og spennende. Sakene og prosjektene Kvääninuoret holder på med var det som engasjerte meg, sier hun. 

I løpet av året, har Nilsen deltatt på møter, hjulpet til i sosiale medier, planlagt og vært med på arrangementer som Kvääninuoret og andre organisasjoner har arrangert. Det å være styremedlem er fint, man kan velge litt selv hva man ønsker å begi ut på, ut fra hva som engasjerer deg, sier hun. 

Året 2020 har vært et spesielt år for Kvääninuoret på grunn av COVID-19, men Nilsen har likevel klart til å delta på forskjellige arrangementer. I mars var hun med på NiMs (Norges intuisjon for menneskerettigheter) seminar om nasjonale minoriteter og i august møtte hun sammen med representanter fra de andre nasjonale minoritetene, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helland og statssekretær Raymond Robertsen for å snakke om politikken overfor de nasjonale minoritetene de siste 20 årene og om hvordan det er å være nasjonal minoritet i dag.

I september deltok Nilsen også på Trondheim Pride.

– I september var jeg så heldig å få reise til Trondheim for å være med på boksamtale om «Odd Lyng» den første norske homoromanen, av Alf Martin Jæger, under Trondheim Pride. Det er altså ikke bare styremøter det går i.  

Et lærerikt år 

I tillegg at man får mulighet til å representere og arbeide for kvenske ungdommer, lærer man også mye nytt som styremedlem av Kvääninuoret. Året har vært lærerikt, innrømmer Nilsen.

– Jeg har fått utfordret meg selv mye, og dermed lært masse nytt. Jeg er spesielt takknemlig for å ha møtt andre nasjonale minoriteter, og å ha fått lære mer om dem og deres situasjon. Jeg har lært mye nytt om politikken overfor nasjonale minoriteter, og kanskje det artigste: jeg har lært mer kvensk, sier hun.

Selv om det tar tid til å være styremedlem, delta på møter og forskjellige arrangementer, forsikrer Nilsen at hun fortsatt har hatt mer enn nok tid til å være en vanlig student. Jeg studerer, jobber og er styremedlem. Det går veldig fint, sier hun. 

I styret til Kvääninuoret satt det tre medlemmer i perioden 2020-2021: leder, nestleder og et styremedlem. Mens Nilsen jobber tett som kollega med de to lederne for å styrke kvensk ungdomsidentitet og kultur, har de to også blitt gode venner til henne.  Da Nilsen nevnte Top 3 ting som har skjedd i løpet av året i styret, fikk det første plass! 

Vil du bli medlem av styret? 

Det er fortsatt mulig å melde seg inn på årsmøtet via denne påmeldingsskjemaet. Hvem som helst, som er medlem av Kvääninuoret,  kan sitte i styret. Man trenger ikke å ha noen spesielle evner eller erfaring for å være et godt styremedlem, sier Nilsen.

Ta gjerne kontakt med valgkomiteen om du kunne tenkt deg en plass i styre!  Send e-post til ungdom@kvener.no.