Samstrikken av Kväänivantthuut – Kvenvotter er i gang og det nye prosjektet har fått en positiv mottakelse i det kvenske miljøet. Mesteparten av samstrikken skjer på en Facebook-gruppe, har allerede over 200 medlemmer. Blant deltakere er det både erfarne og uerfarne strikkere.
Oppskriften av Kväänivantthuut er delt i flere deler, og Kvääninuoret publiserer en ny del ukentlig på Facebook-gruppa. På gruppa snakker deltakere også sammen, spør om hjelp og deler bilder av prosessen, nesten som i en vanlig fysisk strikkegruppe. Med en ny del av oppskriften kommer det også ut en introduksjonsvideo som viser, klart og nøye, teknikker som man trenger for å gjennomføre ukens del av strikkingen. I den første videoen lærte man blant annet hvordan man legger opp, strikker rett og vrang, og bruker mer enn et garn.
Formaliserer en kvensk stikketerminologi
Selv om samstrikkingen er en gøy felles aktivitet for alle, har prosjektet også en viktig betydning for det kvenske språket. For å lage den kvenske oppskrifta til Kväänivantthuut – Kvenvotter, samarbeidet Kvääninuoret med Kainun Institutti – Kvensk Institutt for å formalisere kvensk strikketerminologi. Ord som «kutomatihheys» betyr «strikkefasthet» og «fellinki» betyr «felling». Institutten har brukt elvedals-kvensk.
- å strikke = kuttoat
- å legge opp = panna ylös
- å strikke rett = kuttoat oikhein
- å strikke vrang = kuttoat nurin
- mønster = mönsteriä
Du kan fortsatt bli med!
Det er fortsatt ikke for sent å bli med på samstrikken. Man kan melde seg inn på Facebook-gruppa og varme hendene sine i jul med helt hjemmelagde kvenske votter. Du finner Facebook-gruppa her.